Jul 31, 2010

Kelas Kek chocolate, carrot cake n 300 rose untuk Umi

Salam dan aloo untuk semua...baru habih kelas kek chocolate n carrot cake ni. Kenyang baru lepaih late lunch ni. So sementara nak tunggu nasik turun ke perut, sebelum dapat tido petang (hehehe), saya postkan dulu gambaq-gambaq kek yang blajaq hari ni.

11 orang student joint kelas hari ni - Maslian, Nurliyana, Hayatun, Aida, Zanariah, Shuzilawati, Asiah, Kamsiah, Halimatus, Esah n Kak Supiah. Ada lagi 5 orang yang memang nak sangat kek ni n dah lama tunggu kelas ni ada hal n tak dapat joint. So kena tunggu pas raya la nampaknya yea...Tapi tak janji yea pas raya apa...mungkin raya posa, mungkin raya aji, mungkin raya cina atau mungkin raya deepavali tahun depan..hehehheh.

Riuh rendah gak kelas petang ni ngan masalah student yang dok tak habih-habih konpiius antara kek chocolate moist n kek chocolate indulgence/royal chocolate. Sib baik tak confius kek carrot walnut. Dia orang punya tahap konpius ni kiranya sampai last masa nak rasa kek. Lawak la hampa ni. Len kali saya ajar buat sejenis kek coklat dah ler. Tak pa lah..kita layan gambar-gambar kek yang dipelajari hari ni....


3 jenis kek yang diajar hari ni - belakang skali tu American Chocolat, depan kanan kek carrot n kiri plak chocolate indulgence


Ok...ni Chocolate indulgence

Ni American Chocolate
Errr...gambar kek carrot potong tak sempat nak ambik sebab masing-masing dah tak sabar nak ambik sebab nak balik...

Ok, semalam mak mertua buat tahlil kat rumah dia. Campur skali dengan doa selamat untuk suami n kenduri sambut ramadan. Saya buatkan omak Chocolate Moist Slice, Chocolate Ball n Kelapa Jelly. Seperti yang dijangka, kelapa jelly yang paling mendapat perhatian. Budak-budak plak seperti biasa suka kek-kek chocolate tu.

                        

Kelapa jelly, chocolate slice n chcocolate ball untuk kenduri tahlil Omak...

Kelmarin plak siapkan 300 cupcake untuk Cik Umi. Cik Umi tak cerewet. Dia kata akak buat lah mcam mana pun. Tema colour pink purple. So saya buat bunga rose sekuntum untuk setiap cupcake.


yang ni rona pink atas base purple

Yang ni bunga purple atas base pink (sorry camera saya ni macam incredible hulk...suka suki tukar colour terutamanya colour purple. Kalau real punya bukan purple ni...)

Bos cik Umi, Puan Ashikin plak order chocolate mois cake dengan hiasan buttercream. Ni ha gambarnya.

Jul 27, 2010

RESEPI BISKUT RAYA PERCUMA

Salam dan aloo untuk semua...

Ni ada 7 resepi biskut raya saya yang keluar dalam majalah SAJI bulan Ogos. Ni memang saya cipta khas untuk SAJI. Kalau tanya saya dalam banyak-banyak biskut ni, biskut mana best, saya highly recomend biskut KASIH. Sempoi gila biskut ni. Selain senang nak buat, bahan yang digunakan pun senang nak cari. Bak kata orang...ada kat keliling rumah jerr...hehehe...Biskut ni cuma pakai tepung, butter n gula. Telur pun tak payah pakai. Tapi peringatan penting, untuk biskut ni u all memang kena pakai butter yang mahal n berkualiti butter. Paling murah pun butter Anchor. Untuk resepi ni saya pakai SCS...memang best..kawww...cair di dalam mulut.

So sesapa yang belum belum majalah Saji bleh la try resepi-resepi biskut ni. Tapi elok beli majalah tu. Ada lebih 200 resepi biskut. Pilih saja mana yang nak.

Ok, apa-apa pun kalau nak cuba resepi biskut saya, silalah...selamat mencuba.

CHOCOLATE SWIRL


1.
A

125 butter
50 gula aising (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu teh sirap chocolate Hersheys






B:
50 gm badam kisar
50gm coklat urai
25 gm tepung potato starch
25 gm tepung jagung
10 gm susu tepung
120 gm tepung gandum

C (hiasan)
Chocolate chips

Cara.
1. Gaul A sebati
2. Masukkan B. Masukkan Adunan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Picit satu bulatan kecil. Hias dengan 2 biji chocolate chips
3. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit

2. CHERRY VANILA ICECREAM COOKIES

A:


220 butter
50 gm gula aising (diayak)
1 sudu the esen vanilla

B:
225 gm tepung gandum
25gm tepung jagung
50gm serbuk aiskrim

C (Hiasan)

Ceri merah dibelah dua
Chocolate cair

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B. Masukkan ke dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Picit seperti bunga. Hias dengan ceri merah.
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit. Sejukkan.
3. Paipkan dengan coklat cair diatasnya sebagai hiasan

3.
4. BISKUT KURMA LEMON



A:

120 butter
30 gm gula castor
1 sudu the vanilla
1 biji kuning telur




B
1 sudu the parutan kulit lemon/oren
100 gm kurma (buang biji dan cincang halus)
30 gm kelapa panggang

C:
50 gm serbuk badam
150 gm tepung

D (Hiasan)
Telur merah
Gula castor

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B dan seterusnya C
2. Canai dan terap dengan acuan. Sapu kuning telur diatasnya. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.
3. Tabur gula castor atas biskut sebaik sahaja dikeluarkan dari oven. Sejukkan.


.4. HAZELNUT CROQUANT COOKIES







A:
220 butter
50 gula asing (ayak)
1 biji kuning telur



B:

225 gm tepung gandum
12 gm tepung ubi
12 gm tepung potato starch
20 gm tepung jagung
50 gm tepung susu

C (Hiasan)
Hazelnut croquant secukupnya
Chocolate cair

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B.
2. Masukkan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Paip mengikut corak yang diingini. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit. Sejukkan.
3. Celup dengan coklat cair dan tabor hazelnut croquant


5. BISKUT KASIH




A:

112 butter
25 gula aising
½ sudu the vanilla






B:
125 tepung gandum
Secubit garam

C (hiasan)
Gula-gla manik berbentuk hati

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B. Masukkan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Sapu sedikit dengan telur putih dan hias dengan gula-gula manik berbentuk hati.
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.




6. BLACK FANTASIA





A:

120 gm butter
70gm gula aising
1 biji kuning telur




B:

20 gm serbuk bijan hitam
30 gm tepung jagung
100 gm gula-gula manik berwarna
50gm serbuk badam
150gm tepung gandum

C (hiasan)
Kuning telur
2 sudu besar serbuk roti (berwarna putih)
2 sudu besar gula-gula manik berwarna

Cara:
1. Gaul A sebati. Masukkan B. Canai dan terap dengan acuan. Sapu dengan kuning telur dan tabur campuran serbuk roti dan gula-gula manik
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit



7. BISKUT KARAMEL RANGUP




A:

100 gm butter
50 gm gula castor
100 gm gula perang





B:
½ cawan kelapa kering
½ cawan cornflakes
½ cawan hirisan badam
½ cawan black currant

C: (hiasan)
Gula-gula manik berwarna
Gula-gula M&M
Kertas papercup saiz paling kecil



Cara:

1. Cairkan A atas api. Tuang ke dalam campuran B. Gaul sebati.
2. Gunakan sudu kecil, masukkan adunan ke dalam kertas papercup. Tabur dengan gula-gula manik.
3. Bakar sekejap pada suhu 150 darjah celcius selama 2 hingga 3 minit sahaja.
4. Letakkan gula-gula M&M atas biskut sebaik sahaja keluar dari oven. Sejukkan.

Jul 26, 2010

KEJA KOSONG N KELAS KEK CHOCOLATE UNTUK RAYA...

Salam dan alooo untuk semua...maaf banyak-banyak sebab lama sangat tak update blog ni. Alhamdulillah segala urusan ketika menjadi tetamu Allah di Mekah dan Madinah berjalan lancar. Semua sihat walafiat. Suami cuma demam sehari masa kat Mekah. Cuaca panas sket.  Hari-hari lain dia segar bugar n aktif. Alhamdulillah, syukur. Semoga saya dan suami diberiNya lagi kesempatan, rezeki dan kesihatan untuk mengerjakan haji pula tahun depan. Insyallahhhh...aminnnnnnnn

Ok, untuk pengetahuan semua, saya dah start dengan projek hamper saya. Tapi tahun ni kena pulun lebih sket sebab partner yang selalu buat hamper ngan saya tu tak dapat joint tahun ni. Dia dah bukak nursery dia sendiri di Cheras. So, susah sket nak bahagikan masa. Zila, adik praktikal dari Kolej Komuniti (errr...betul ker Zila...Kak Ina lupa plak Zila blajar kat mana dulu...hehehhe...) yang bekerja ngan saya tahun lepas plak tak dapat joint tahun ni sebab nak tolong kakak ipar dia yang jugak buat jual biskut raya. Rajin Zila ni...tak cakap banyak. Buat keja saja...Saya suka pekerja macam ni. Bila ditanya baru cakap. Ni puji ikhlas ni...bukan bodek yea Zila...(zilaaa...jom aaa keja ngan akak...hehhehe cubaan terakhir...)

Mula-mula dia janji nak keja, tapi tadi dia sms tak jadi sebab order biskut raya kak ipar dia dah banyak. Tak pa Zila...dah tak dak rezeki kita nak bekerjasama. Lain tahun la nampaknya kalau ada rezeki. So, memandangkan saya sorang, maka dengan ini saya nak tanya lerrr ada tak sapa-sapa atau anak sapa-sapa yang berminat nak buat part time ngan saya. Sambil-sambil hilangkan boring menunggu waktu berbuka tu bleh la joint saya. Bleh blajar freee...ehehe. Saya tak nak ramai-ramai. Dua orang cukup.

Masa kerja: 8.30 pagi - 5 petang

Mula bekerja: Isnin 2 Ogos 2010 sampai keja selesai (selalunya sampai minggu ke 3 ramadhan)

Gaji/elaun: RM20 sehari

Bidang kerja: Tolong saya buat biskut (kira ni blajar free lerrr...hehehhe), packaging, buat riben, buat hamper dan kalau diperlukan akan ikut saya p distribute hamper.
Satu lagi keja mestilah kena tolong saya kemas kedai sebelum balik.

So, sesiapa yang rasa suka keja-keja macam ni bleh call saya - 019 282 0053

Ok, ni hal lain plak. Kena penuhi janji saya kepada beberapa student yang nakkan kelas kek chocolate n kek carrot walnut. Dah lama dia orang mintak. Mintak sangat-sangat. Nak buat untuk raya. So kalau ada sesiapa yang nak joint bleh confirm ngan saya n bayar deposit RM50 selewat-lewatnya pada Rabu 29 Julai. So ni details kelasnya;

Kelas demo membuat 3 jenis kek yang anda boleh hidangkan atau buat jual masa raya iaitu:

1. American Chocolate

1. American Chocolate

Chocolate indulgence

                                Kek carrot walnut dengan cream cheese (saya juga akan ajar cara mudah nak buat carrot gula tu...)

Tarikh: Sabtu, 31 Julai 2010

Masa: 10 pagi - 12.30 tengahari

Yuran: RM100

Deposit: RM50 (bnk in ke dalam account maybank saya 1122 500 16852 selewat-lewatnya pada Rabu, 29 Julai 2010)

So, jangan tunggu lama-lama. Cepat confirmkan kehadiran sebelum terlewat.Tempat terhad