Salam dan aloo untuk semua...khas untuk anda pembaca setia blog saya yang juga selalu menyokong dan mendoakan kesejahteraan saya, ni ada 5 lagi koleksi biskut raya yang boleh anda cuba. Biskut mana yang bessttt....? Ermmm...saya paling suka snow lemon n strawberry chocolate. Tapi semua pun sedap. Try la buat...
SNOW LEMON
A:
150 gm butter
30 gm gula kastor
B:
1 biji kuning telur
C: (ayak sekali)
200gm tepung gandum
60 gm tepung ubi jagung
D:
30 gm cornflakes kisar
20 gm almond nib
Hiasan:
Coklat putih cair
Halua kulit lemon
Cara:
1. Gaul sebati A
2. Masukkan kuning telur dan kemudian bahan ayak. Akhir sekali D.
3. Canai bentuk acuan bulat. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 hingga 25 minit.
4. Sejukkan. Celup dengan coklat putih cair dan tabur halua kulit lemon
STRAWBERRY CHOCOLATE FANTACY
A:
60 gm cornflakes (hancurkan sedikit)
40 gm black currant
40 gm almond stripe (panggang pada suhu 160 darjah sehingga garing)
B: 200 gm cooking chocolate -cairkan
C: Strawberry chips (untuk hiasan)
Cara:
1. Campurkan A dan masukkan B. Masukkan ke dalam paper cup dan hias dengan strawberry chips.
2. Biarkan beku sebentar (20 hingga 30 minit) – tak perlu letak dalam peti sejuk.
SWEET ISABELLA
A (Base)
65 gm butter
60 gm tepung superfine/cap rose
40 gm tepung jagung
20 gm serbuk icecream
20 gm gula aising
B: (topping)
85 gm butter
75 gm tepung superfine/cap rose
45 gm tepung jagung
30 gm gula aising
Pewarna pink+1 sudu teh strawberry paste
Pewarna unggu/campuran merah dan biru
Hiasan:
Gula-gula manik
Cara
1. Campur dan gaul A sampai jadi doh. Canai nipis dengan acuan bulat
2. Campur B. Bahagian kepada dua. Satu dengan pewarna pink & strawberry paste dan satu lagi warna unggu.
3. Masukkan kedua-dua warna ke dalam piping beg beracuan bunga dan paip atas adunan A yang telah diterap tadi. Hias dengan gula-gula manik.
4. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 30 minit.
BISKUT NAVY
A
200 gm butter
150 gm gula kastor
B:
1kuning telur
C:
40 gm serbuk badam
280gm tepung gandum
Hiasan
Almond Slice – bakar sekejap
Coklat putih
Cara:
1. Pukul A sampai kembang. Masukkan kuning telur dan akhir sekali C.
2. Canai dan terap dengan acuan yang digemari. Bakar pada suhu 170 darjah selama 30 hingga 40 minit.
3. Sejukkan .
4. Cairkan coklat putih dan tabur dengan almond slice.