Jan 8, 2013

DIY ngan Normah Pasir Gudang

Asskm dan alooo untuk semua....Alhamdulillah...dah masuk minggu kedua Januari tahun baru. Cepatnyaaaaaa....hari ni giliran Normah dari Pasir Gudang. Dia blajar 7 jenis kek - RV, Russian Black n White, DOuble Indulgence, Japanese Cotton Cheese Cake, Chilled Oreo Cheese Cake, Pecan Heaven dan Italian Rainbow.

Senang ngajar Normah ni sebab dia dah biasa bake. So, laju jerrr. Tapi yang lawaknya, tadi malam, saya dapat sms dari dia yang OTW balik ke Pasir Gudang. Normah kata dia cramp kaki. Dia tanya, saya tak cramp kaki kerr berdiri dari pagi sampai petang...hhhehehhe...dik...kalau dah nampak muka Yang Dipertuan Agong hari-hari, tak terasa cramp kaki tu....hehehhe

Ni gambar kek-kek yang Normah buat hari ni...Tq Normah sebab sudi blajar ngan saya...Ada rezeki In sya Allah kita jumpa lagi...

Normah ngan kek Italian Rainbownya...


RV


Chilled Oreo Cheese Cake

Double Indulgence

Russian BW

Japanese Cotton Cheese Cake

PEcan Heaven

Jan 6, 2013

KELAS DEMO KEK MARBLE SINGAPORE

Asskm dan alooo untuk semua...

Alhamdulillah kelas demo kek marble Singapore berlangsung dengan penuh santainya semalam. Tq untuk 28 student yang join semalam. List asal 33 orang. Tapi 5 orang tak dapat hadir atas sebab-sebab emergency. Kelas semalam santai habihhh...rileks jerrr. Before break untuk lunch 3 kek dah siap masak. Pas lunch masing-masing tunggu kek last masak - Marble Seroja.

So sementera menunggu tu, saya ajar cara buat costing n cara nak letakkan harga kek. Rasanya by 2 pm class bersurai....fuuuhhhh...rekod...class paling cepat habih...Jom tengok gambaq-gambaq kek...

Marble Seroja

       Soft Marble
Labanese Marble

Marble Zebra


Jan 5, 2013

Asskm dan alooo untuk semua... di bawah ni saya senaraikan jadual KELAS DEMO sepanjang bulan JANUARI  dan MINGGU PERTAMA FEBRUARI 2013. Kelas terbaru untuk bulan MAC dan APRIL selepas saya bercuti, akan diupdate tak lama lagi.

Buat sementara ni, jamu mata dulu dengan kelas-kelas DEMO yang akan saya buat sebelum saya bercuti panjang.

1. CHEESECAKE (Modul TERBARU Koleksi Cheese Cake)




i. Chilled Oreo Cheese Cakeii. Chilled Peach Cheese Cake
iii. Boston Cheese Cake
iv. Marble Cheese Cake

TARIKH: SABTU, 12 JANUARI 2013
MASA: 11 PAGI - 5 PETANG
YURAN: RM200
DEPOSIT: RM100


 Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: ITA, 12 JANUARI, CHEESECAKE RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 9 JANUARI. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.


2.  DESSERT UNTUK DESSERT TABLE (Modul  TERBaru Koleksi Dessert terkini) 

I. Petit Fours
ii. Panna Cota
iii. Triple Chocolate Cup
iv. Cheezy Berry Cup 

TARIKH: SABTU, 19 JANUARI 2013
MASA: 11 PAGI - 5 PETANG
YURAN: RM200
DEPOSIT: RM100


Pelajari membuat mousse dan dessert chomel sesuai untuk dihidangkan di dessert table.


Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: HANIM, 19 JANUARI, DESSERT, RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 16 JANUARI. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.


3. KOLEKSI TERBARU KEK CONTINENTAL EKONOMI
(Dari koleksi resepi kek continenal saya yang penah keluar majalah Saji)

i. Kek Durian Musang King
ii. Kek Cream Mastura Jambu
iii. Magic Mousse Chocolate Cake
iv. Coffee Nut
v. Chocolate Orange Cake

Jom belajar macam mana nak menglamer dan menyedapkan kek sponge anda dengan cream-cream glamour yang sedap sehingga orang lupa yang dia sedang makan kek sponge.

Senang buat dan boleh jual dengan harga bajet.


TARIKH: SABTU, 26 JANUARI 2013
MASA: 11 PAGI - 5 PETANG
YURAN RM200
DEPOSIT: RM100

Chocolate Magic Mousse

Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: IJA 19 JANUARI,  KEK CONTINENTAL EKONOMI RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 23JANUARI. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.



4. KELAS `ROCK N  ROLL'

1. Benji Roll

2. Pandan Roll
3. Tiger Roll
4. Painted Roll


Tarikh: SABTU 2 FEB 2012
Masa: 11 - 5 petang
Yuran: RM200
Deposit: RM100


Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: IJA SABTU, 2 FEB, ROLL RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 30 JANUARI. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.


Giliran Noorshahdah dari Langkawi


Asskm dan alooo untuk semua...minggu ni macam minggu orang utara plak..hehehhe. Semalam (khamis) dua bradik dari Sungai Petani - Suria n Ajue. Hari ni Noorshahdah dari Pulau Langkawi pak - tempat kelahiran saya.

Tak lama saya kat situ. Rasanya sampai umoq 4 thn saja kot. Tapi tak pa, yang best dalam surat branak tercatit tempat kelahiran - Pulau Langkawi. Lamanya tak p Pulau Langkawi. Rasanya last p, 5 thun lepas. Tringin plak nak p tengok P. Langkawi la ni macam mana rupa. Shahdah kata dah banyak berubah.

In Sha Allah nak piiii...Bleh Call Noorshahdah sebab husband dia buat keta sewa. Homestay pun ada. Sapa yang perlukan servis tu boleh call dia -  019 343 1260.

Ok, balik pada kelas hari ni, Noorshahdah blajaq Chocolate Mascarpone, Red Velvet, Crunchy Salted Caramel, Opera, Quiche dan Murtabak Crackers.

Jom layan gambaq sekitar class hari neh..:

Opera

Chocolate Mascarpone

Crunchy Salted Caramel

Quiche

Murtabak Crackers

Noorshahadah ngan RV yang dia buat....

 Untuk Noorshahadah, tq sebab sanggup mai jauh-jauh untuk menuntut ilmu dari saya. In Syaa Allah ada rezeki, kita jumpa lagi nooo....

Jan 3, 2013

DIY 1, 2 dan 3 Jan 2013

Asskm dan alooo untuk semua....Rasanya tak terlambat untuk saya nak ucapkan HAPPY NEW YEAR untuk semua....in syaa Allah semoga tahun ni akan kita akan terus menjadi lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya dan semestinya terus diberkati Allah dunia akhirat.

Faezah n Nadia jadi orang pertama yang berDIY ngan saya. Ni kelas Faezah. Nadia emenyelit. Dua-dua orang dah biasa berDIY ngan saya. Dia orang belajar Carrot Walnut WIth Cream Cheese dan Marble Cheesecake.

Ni class paling relaks....hehehe..sebab dua-dua senang buat. Banyak masa menunggu kek sejuk dan cheesecake set.

DIY 1 JANUARI 2013

Nadia (kiri) n Faezah
Carrot Walnut

Marble Cheesecake

2 JAN 2013

Giliran Intan dari Penang. Kak Mimi dari Rawang menyelit. Durian Crepe dan French Vanilla Mille Crepe. Intan ni dah masuk kelas demo saya...tapi nak puashkan hati masuk kelas DIY plak....saaayaaaannng Intan..hehe..kalau la semua student mcam ni, lagi cepat la saya gi Haji..hhehe

French Vanilla Mille Crepe

DC
(sorry, gambaq Intan n Kak Mimi lupa nak ambiiikkk....)


3 Jan - Dua bradik - Suria (D'Dapur Suria) n Julia (Ajuea Nie) - package swiss Roll - Benji Roll, Pandan Roll, Painted Roll dan Tiger Roll.

Tiger Roll

Benji Roll


Pandan Roll

Painted Roll


Painted Roll sebelum proses menggulung...

TQ  dan suksess untuk semuaaaa..