Jul 3, 2009

TWO THUMBS UP untuk kelas steamed buttercream

Ni kek Hasnah...dia dapat nombor satu sebab paling awal siapkan kek
Ni Mira tengah dengan bangganya menyusun kek kawin 3 tingkat yang dia buat. Dia kata ``macam tak cayer jer saya bleh buat kek ni...''

Ain tengah bersungguh-sungguh menyiapkan kek dia yang last. Debaran semakin memuncak sebab kek orang lain dah siap tersusun depan dia...hehhehe. Tapi dia relaks dan tenang siapkan keja


Ni ha, kek-kek Mira, Ain n Hasnah. Yang depan tu kek cikgu. Buat lucky draw, Ain yang bertuah....

Dari kiri, Mira, Ain n Hasnah ngan hasil masing-masing

Salam dan alooo untuk semua.... Kelas steamed buttercream ni dibuat khas atas permintaan tiga mak dara - Ain, Mira n Hasnah. Dia orang bertiga ni excited sangat dengan kelas hari ni...memang tertunggu-tunggu terutamanya Ain. Selalunya Ain terbabas lambat datang kelas, tapi hari ni, dia paling awal. Terkejut gak saya...(hheheh....sorry yea Ain - dah pecah tembelang...).
Tapi tak pa, hari ni Ain jadi pelajar cemerlang. Dia satu-satunya student yang tak kena cubit atau rotan ngan saya......(hehehhe Mira n Hasnah jangan marah aaa...dia orang berdua ni kena jentik telinga sebab tak dengar cakap....hehheheh) Ain tekun buat keja dia n nampak sangat dia puas hati dengan kelas hari ni. Ain kata dia bagi two thumbs up untuk kelas hari ni....

Mira n Hasnah plak tak habis-habis merenung kek kawin 3 tingkat yang dia orang buat. Dia orang kata, macam tak sangka bleh buat kek kawin 3 tingkat yang cantik macam tu...(ni kira kes puji diri sendiri laaa...hehehhe).

Tapi betul.... saya masa zaman awal-awal belajar cake decoration dulu, tak penah nak rasa puas hati n bangga dengan hasil decoration sendiri. Tambah-tambah yang guna buttercream laaa.... Kalau tak dak basic, jangan harap la dapat hasilkan kek yang licin, halus, mulus n kemas macam dia orang buat petang tadi.

Dah cuba, cuba n cuba banyak kali baru bleh. Sebabnya dolu-dolu mana ada teknik steamed ni...kena sapu krim guna spatula bagi kemas dan cantik..... So, selalunya pada peringkat awal belajar buat decoration dulu, memang malu lah tengok hasil. Cepat-cepat jer nak potong...takut orang tengok betapa comotnya kek kita masa tu.
Tapi dengan teknik steamed buttercream yang saya ajar hari ni, sapa-sapa saja yang tak dak basic pun bleh buat kek yang cantik n cun. Kek yang dihasilkan memang kemas dan permukaan kek nampak macam fondant. Dan selalunya dalam kelas saya, saya akan ajar sampai dapat buat bunga ros yang memang menjadi bunga wajib/standard untuk hiasan. Kelas hari ni memang pecah rekod. Mula pukul 11 pagi, pukul 6 baru solosai....student-student pulun buat bunga sampai boleh.
Untuk Mira, saya kagum ngan semangat dia. Walaupun dia kidal dan dapat nozel rose yang paling susah, dia usaha gak sampai boleh. Last-last, bila dah tukar nozel yang lebih senang, dia bleh buat n bunga rose dia memang cantik.

Hasnah n Ain pun sama...dia orang dah ada basic untuk bunga rose. Memang cantik bunga ros yang dia orang buat. Tapi yang paling saya puas hati Ain, Hasnah n Mira semua pass masa buat teknik curahan steamed buttercream. Semua cantik, halus n mulus.
O.k harap-harap pas ni dia orang balik try kat rumah n dah bleh start ambik tempahan..