May 18, 2009

Roti...roti...roti....

Yum, yum...bun panas, bun panas....

Bun-bun yang montok dan gebu...Ni Shafinaz punya hasil tangan

Ni bun yang baru keluar oven, berasap lagi...
Tengah pulun sakan buat bun...

``Aloo, aloo...aaaa, nak order brapa bijik...? 500...??!! Alamak....jap, jap aaa tengah balajar ni...'' Jangan marah aaa...belum abih kelas dah ada customer call Shafinaz nak order bun....heheheh

Geng Murai.com yang kecoh tapi keja tetap jalan....

Best kelas roti pagi tadi. Meriah dengan geng-geng Murai.com...hhehehe - lawak jer..Apa tak murainya, bising dan gamat kelas di buatnya mengira doh bun yang tak cukup. Bukan tak cukup tapi silap kira.....Ni geng-geng yang nak kelas special request buat roti bun manis. Saya ajar guna kaedah straight dough. Main campur semua sekali jer. Tak payah peram-peram atau buat ibu guna teknik sponge & dough . Tapi sebenarnya saya lebih suka kaedah sponge & dough method ni. Bau roti lebih sedap, lebih lembut dan tahan lama. Tapi cerewet la sket nak buatnya sebab kena buat ibu dulu semalaman.

Kalau buat sandwich loaf, boleh guna teknik sponge & dough ni. Memang loaf kita akan lembut, lemak dan harum bau yist yang dah diperam. Simpan dua tiga hari pun lembut lagi.

Ok, balik pada kelas hari ni setiap student buat sembilan jenis roti semuanya - mini piza, Mexican bun, egg mayonese chicken bun, sosej roll, garlic butter, butter bun, chicken floss, mixed fruit bun n red bean bun....

Setiap pelajar bawak balik semua roti-roti yang dibuat sendiri tu. Semua senyum bangga dengan hasil air tangan sendiri...Kalau ada sapa-sapa yang nak belajar, cari geng minimum 5 orang. Bagi tahu saya date (weekdays). Saya boleh arrangekan. Rega RM80 setiap orang. Semua barang saya sediakan, cuma bawak apron dan container besar