Salam dan aloo untuk semua...
Sorry sebab lama tak update blog. Ada problem untuk masukkan gambar-gambar baru dalam blog saya ni. So, ada banyak juga gambar kelas sebelum ni tak dapat nak masukkan lagi. Tengah usahakan untuk repair.
Untuk sementara ni, saya postkan dulu detail mengenai kelas sepanjang bulan Disember 2010 ni.
Ada tiga sahaja:
TARIKH: 7 Disember (SELASA) 2010 (Cuti awal muharam)
KELAS: Kek Chocolate Indulgence, American Chocolate n Kek Carrot
YURAN: RM120
MASA: 11 pagi - 4 ptg
Deposit: RM60
Kelas dijalankan secara demo.
Kandungan kelas :
i. Cara membuat dua jenis kek chocolate berbeza yang sangat sesuai untuk makan sendiri atau jualan
ii. Cara melapis kek chocolate indulgence dan american chocolate supaya kemas dan cantik
iii. Cara membuat chocolate ganache yang berkilat dan cantik apabila dituang diatas kek
iv. Cara memotong kek supaya nampak cantik dan bersih seperti anda beli di bakery
v. Cara membuat kek carrot dan cara membuat topping cream cheese yang lemak berkrim
vi. Cara ekspress membuat hiasan gula carrot untuk hiasan.
Peralatan yang perlu dibawa: Bekas untuk membawa balik 3 potong kek yang dipelajari
...................
TARIKH: 11 DISEMBER 2010 (Sabtu)
Kelas hiasan cupcake menggunakan buttercream
(Hiasan kek praktikal sepenuhnya. Cara membuat cupcake vanila dan chocolate akan ditunjukkan demo sahaja.
YURAN: RM100
MASA: 11 pagi - 4 ptg
Deposit: RM50
Kandungan kelas:
i. Cara membuat cupcake vanila dan chocolate (Secara demo. Resepi akan diberikan)
ii. Cara membuat buttercream untuk tujuan sapuan atas kek dan buttercream untuk membnetuk bunga, rumput dan hiasan-hiasan lain.
iii. Cara membuat bunga rose dan daun ditas cupcake tanpa menggunakan wafercone
iv. Cara menghias cupcake menggunakan piping jelly
Setiap peserta akan membawa balik sekurang-kurangnya 16 biji cupcake yang telah dihias.
Peralatan yang perlu dibawa: Apron dan kain lap.
..............................................................................
TARIKH: 18 DISEMBER 2010 (SABTU)
KELAS: iga jenis cheese cake popular - Marble Cheese Cake (Baked), Blueberry Cheesecake (baked) dan Peach Cheese Cake (Chilled)
YURAN: M120
MASA: 11 pagi - 4 ptg
Deposit: RM60
Peralatan yang perlu dibawa: Bekas untuk membawa balik 3 potong kek cheese yang dipelajari
Kandungan kelas:
i. Cara membuat cheesecake cara mudah dan senang dan gerenti menjadi (cara bakar dan cara sejuk beku)
ii. Pelbagai petua dan tips untuk menghasilkan kek cheese yang cantik dan sedap
iii. Tips penting memotong kek cheese supaya nampak kemas dan cantik seperti yang anda beli di bakery.
Kepada yang berminat, anda boleh masukkan deposit ke dalam akaun maybank saya - 1122 500 16852 (zalina yahaya), kemudian, SMS nama serta kelas yang anda ingin ikuti ke nombor
019 282 0053 (selewat-lewatnya 2 hari sebelum tarikh kelas)