Dec 18, 2010

Kelas Puff Pastry

Salam dan alooo untuk semua....

Minggu lepas, lima orang joint kelas hands on (100% praktikal - buat sendiri) puff pastry. Semua cikgu atau pun bekas cikgu - Kak Nasharidah, Zaridah, Salmiah, Asmah dan Afsah. Best kelas dengan dia orang ni. Meriah.

Saya ajar cara betul dan shortcurt untuk buat puff pastry yang berlapis-lapis tu - sardine puff, chicken pie, portugese egg tart dan sosej puff.

Semua berjaya dengan cemerlang buat puff yang berlapis-lapis dan ranggup. Cuma kak Afsah punya yang tak berapa berlapis-lapis. Tapi saya kata kat dia...``masih lulus sebab rupa n rasa dah ada. Kena balik cuba lagi,''

Aktiviti xcersice tangan...hehheh
 Proses melipat dan mencanai puff pastry
 Pulun, jangan tak pulun - kak zaridah tengah buat chicken pie
 Ni...tak ingat hasil sapa. Cantik dan berlapis-lapis
 Ni punnn...
 Ni punnn
 Ni punnnn
 Masing-masing tersenyum bangga melihat puff pastry yang berjaya dihasilkan. Hasil tuaian yang memuaskan hati. Setiap peserta bawak balik sekurang-kruangnya 10 biji puff pastry berbagai jenis....boleh bukak kedai pas ni...hehhehe




Masing-masing bangga dengan hasil kerja keras yang tidak mengenal putus asa...ahakss...