Nov 30, 2012

DIY KHAMIS N JUMAAT

Asskm dan alooo untuk semua....Khamis kelmarin berDIY ngan Nadia. NI 2nd time berDIY ngan dia. Sebelum ni, masa dia tengah sarat mengandung.  Kalau tak silap awal thun lepas. Hari ni Nadia ambik semua subjek dalam package Crepe saya - Durian Crepe. Japanese Crispy Cream Punn, Tiramisu Mille Crepe n French Vanilla MIlle Crepe.

Hanizam dari Kajang menyelit. Ok jom layan gambar sepanjang kelas hari tu:




French Vanilla Mille Crepe

Tiramisu Mille Crepe

DC


Japanese Crispy Cream Puff

Hanizam (kiri) n Nadia



Hari ni Jumat plak giliran Juliana. Asalnya Juliana ni selit kelas orang. Tapi student asal tak jadi datang sebab ada emergency. So, dia sorang la jawabnya....Juliana belajar Opera, Russian Black n White dan Italian Rainbow versi ombre.


Opera

Russian BW

Italian Rainbow

Juliana
 Untuk semua...tengkiu yea sebab sudi belajar ngan saya....In syaa allah ada rezeki kita jumpa lagi...

Nov 28, 2012

DIY ngan Kak Suzie Handsome n Kak Jah

Asskm dana alooo untuk semua... Selasa kelmarin Kak Suzie Handsome join kelas DIY saya. Dia blajar 3 subjek -  Murtabak Cream Cracker, Pecan Heaven dan Chocolate Walnut Torte.

Hari ni plak, Kak Jah blajar Cupcake Bouquet dan samperit. Kechik dunia ni...sembang punya sembang rupanya Kak Jah ni penah jadi cikgu darjah suami saya masa dia form 1 di SEDAR....tak sangka betul.


Ni yang Kak Suzie Handsome belajar:

Pecan Heaven

Chocolate Walnut Torte

Murtabak Cream Cracker
Yang ni plak yang Kak Jah belajar





Nov 24, 2012

JADUAL KELAS DIY FEB,MAC N APRIL 2013

Asskm dan alooo untuk semua....

Disenaraikan tarikh-tarikh terbaru kelas DIY (untuk memahami apa itu kelas DIY - click di sebelah kanan anda di bawah tajuk Apa Itu Kelas DIY) untuk bulan FEB, MAC dan APRIL 2013

Kepada yang berminat, ikut langkah mudah berikut:

1. Pilih apa yang anda nak belajar. Sila check senarai apa yang nak belajar dibawah tajuk APA ITU KELAS DIY. Anda juga boleh tengok koleksi-koleksi kek/pastry/roti yang saya ajar di FB saya  Zalina Yahaya

2.  EMEL saya - bzeebakery@gmail.com. Dalam emel tu, nyatakan:

i. Nama anda
ii. No. Phone
iii. Date yang anda nak
iv. Apa yang nak belajar

Kalau nak jawapan yang lebih cepat anda boleh terus SMS SAYA - 019 282 0053.

Sama gak..dalam sms tu nyatakan:
Nama
Tarikh DIY yang anda nak 
Apa yang nak belajar

3. Tunggu reply saya.Untuk emel mungkin ambil masa. Tapi untuk SMS, in syaa allah saya akan cuba jawab secepat yang mungkin.

Saya akan bagi sebutharga. Kalau setuju, bank in 1/2 daripada total yuran untuk book date tu. Selagi anda tak bayar deposit, seat/date belum confirm


HARAP MAKLUM 
1. Sila pilih date yang dikemukakan sahaja. Date yang tak diberikan bermakna off day atau saya bercuti.
2. Date yang dah ada ada nama orang bermakna dah ada orang bayar deposit. Kalau anda nak juga date tu, anda boleh MENYELIT/TUMPANG KELAS tu...tapi syaratnya, anda kena ambik sama dengan apa yang student asal ambik. TAK BOLEH pilih apa yang anda suka saja...


FEBRUARI
2 Feb - 25 Feb - SAYA BERCUTI 

SELASA 26 FEB
RABU 27 FEB
KHAMIS 28 FEB
JUMAAT 1 MAC

MAC
(Minggu Pertama)

SELASA 5 MAC
RABU 6 MAC
KHAMIS 7 MAC
JUMAAT 8 MAC


Minggu Kedua

SELASA 12 MAC
RABU 13 MAC
KHAMIS 14 MAC
JUMAAT 15 MAC

MINGGU KETIGA
SELASA 26 MAC
RABU 27 MAC
KHAMIS 28 MAC
JUMAAT 29 MAC

APRIL

Minggu Pertama

SELASA 2 APRIL
RABU 3 APRIL 
KHAMIS 4 APRIL
JUMAAT 5 APRIL

Minggu Kedua
SELASA 9 APRIL
RABU 10 APRIL
KHAMIS 11 APRIL
JUMAAT 12 APRIL

Minggu Ketiga
SELASA 16 APRIL
RABU 17 APRIL
KHAMIS 18 APRIL
JUMAAT 19 APRIL

Minggu Keempat
SELASA 23 APRIL
RABU 24 APRIL
KHAMIS 25 APRIL
JUMAAT 26 APRIL
SELASA 30 APRIL




Kelas DIY sepanjang minggu ni...

Asskm dan alooo untuk semuaaa....sorry sebab minggu ni tak update blog. Sebab dah banyak hari tak update, so, saya buat ringkasan jer lah semua aktiviti kelas DIY sepanjang minggu ni....

 Jumaat - DIY ngan 3 bradik - Dilla, Kak Long n Kak Ndak. Azatul menyelit. Dia orang belajar dua jenis kek - Russian Black n White n Italian Rainbow

Keempat-empat student nak buat Italian Rainbow versi Ombre

Russian Black n White



Keempat-empat student tengah pulun melepa Italian Rainbow


Khamis - ngan pasangan kembar Ayu n Fiza. Dia orang ambik package yang tengah hot malatop sekarang ni - Durian Crepe, Japanese Crispy Cream Puff dan Tiramisu Mille Crepe



Durian Crepe

Japanese Crispy Cream Puff

Tiramisu Mille Crepe


Rabu - ngan Kak Emma dari Terengganu
Kak Emma ambik package Slice Cake, Portugese Egg Tart, Crunchy Salted Caramel n German Blackforest


Chocolate Slice Cake

Strawberry Slice Cake

Fresh Fruit Slice Cake


Ala-ala Opera Slice Cake

Portugese Egg Tart

Crunchy Salted Caramel

German Black Forest




Selasa ngan  Hamiza.
Hamiza blajar  Double Indulgence, Opera, Prune Cake n Choc Walnut Torte. Ni 2nd time Hamiza ambik DIY ngan saya.

Double Indulgence

Prune Cake

Opera

Chocolate Walnut Torte

Nov 20, 2012

JADUAL KELAS DEMO SEPANJANG DISEMBER 2012

Assskm dan alooo untuk semua...... rasanya dah lama tak buat kelas demo kek-kek continental saya kann....? Hhehheheh...sorry laaa sebab orang tengah dok demam panas dessert terpopular abad ineh - DURIAN CREPE. Saya pun dah beberapa kali cakap kelas last, kelas last...tapi kena repeat juga atas permintaan ramai yang nak belajar direct ngan saya.

Alhamdulillahhh...semua kelas Durian Crepe saya full house...kecuali kelas yang 1st tu saja....Pas kelas 1st tu Durian Crepe mula meletop, kelas saya full house..Syukur Alhamdulillah dan terima kasih pada 1st batch student saya yang bagi feedback positif mengenai Durian Crepe tu. Sekarang dah jadi fenomena.

Ok.. saya rasa untuk Disember ni kelas demo saya nak buat balik kelas-kelas kek continental saya. Ni kira macam warm up hujung tahun sebelum saya melancarkan (cheewahhhh)  beberapa modul baru untuk semester baru tahun 2013 (hehhehe....kasi gempaq skettt...)...Bagi yang tak mengerep atau yang belum join kelas demo saya sebelum ni, jom pilih mana kelas yang berkenan...nak pilih semua pun boleh..., sila, silaaaa.....

(15 Disember - kelas Durian crepe, Japanese Crispy Cream Puff, French Vanila Mille Crepe dan Tiramisu Mille Crepe - iklan dah kluar sebelum ni...boleh refer di sebelah kiri anda atau click under Jadual Kelas untuk details)


1. KEK CONTINENTAL
. Pecan Heaven
. Double Indulgence Chocoalate Cake
. Chocolate Walnut Torte
. Chunky Prune

Tarikh: SABTU, 22 DISEMBER 2012
Masa: 11 pagi  - 5 petang
Tempat: Bzee Cafe n Bakery, Seremban 2
Yuran: RM200
Deposit: RM100
Tarikh akhir bank in deposit: Rabu, 12 Disember

Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: HARUN SALIM BACHIK, 22 DISEMBER, RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 12 Dis. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.

2. KELAS  ROTI MALATOP  MAMAZIEZA 

Anda biasa dengan teknik  buat roti step by step - campur bahan kering, kemudian bahan basah dan last skali butter/shorterning....?  Tak perlu lagi...ada shortcut sebenarnya untuk buat roti/bun ni.

 JOM DAPATKAN RAHSIA BUAT ROTI/BUN SEMUDAH ABC dari MAMAZIEZA 

In syaa Allah...menggunakan teknik campak-campak ni, anda mampu menghasilkan roti yang gebu dan montok. Dan jangan bimbang...anda juga tidak memerlukan peralatan bakery canggih untuk menghasilkan roti segebu ini..

Mamazieza juga seorang seorang surirumah yang menggunakan dapur dan peralatan di rumah dia untuk beresperiment masa buat roti ni. So, kalau Mamazieza boleh  berjaya buat roti ni kat dapur dia, anda juga boleh. Dan bagi yang lengkap peralatan bakery ...lagi lah bolehhhh...JOMMM...KELAS TERHAD UNTUK 14 ORANG SAHAJA. KELAS 100% PRAKTIKAL/HANDS ON

 Anda akan diajar 3 resepi asas untuk menghasilkan 7 jenis roti yang bukan saja sedap dimakan sekeluarga, tapi juga senang untuk dibuat jualan.



TARIKH: AHAD 23 Disember 2012
MASA: 10 PAGI - sehingga selesai
TEMPAT: BZEE BAKERY, SEREMBAN 2
PENGAJAR: MAMAZIEZA
YURAN: RM250
DEPOSIT: RM100
TARIKH AKHIR BAYAR DEPOSIT: 19 DISEMBER (RABU)

Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: MELUR, 23 DISEMBER, RM100
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 19 Dis. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 10 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 10 pelajar.


 



3. KEK MARBLE SINGAPURA
. Marble Zebra Mambo
. Marble Seroja
. Soft Marble 
. Labanese Marble

TARIKH: SABTU 29 DISEMBER 2012
MASA: 11 pagi - 5 petang
TEMPAT: Bzee Bakery, Seremban 2, Seremban
YURAN: RM150
DEPOSIT: RM50
TARIKH AKHIR BANK IN DEPOSIT: RABU, 26 Disember

JOM Belajar teknik mudah untuk menghasilkan corak menarik di kek. Jangan gundah gulana..walaupun kelas demo, saya akan pastikan anda boleh buat corak-corak berlainan ni. In syaa Allah...
 

Kalau nak join, ikut langkah mudah berikut:
1. Bank in deposit RM100 ke dalam account Maybank BZEE CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2. Pas bank in, SMS ke nombor saya 019 282 0053 dan nyatakan: NAMA, TARIKH KELAS DAN JUMLAH BANK IN
CONTOH: RITA RUDANI, 29 DISEMBER, RM50
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas
4. Tarikh akhir tarik diri dan deposit dipulangkan ialah pada RABU 26 Dis. Lewat daripada tarikh tu, deposit dikira burn sebab saya dah siapkan semua bahan.
5. Minimum penyertaan ialah 6 orang. Saya berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tak cukup 6 pelajar.


Nov 17, 2012

Riuh rendah kelas Pastry Pedas

Asskm dan alooo untuk semua.....Alhamdulilah..selesai kelas pastry pedas tadi. 26 student join. Kebanyakannya student-student lama yang selalu join kelas saya. Tq sebab terus bagi sokongan pada saya. Kepada yang baru, selamat berkenalan.Jangan serik datang lagi nooo...banyak lagi package-packge subjek baik yang baru dan lama yang boleh anda blajar...

Insyallah saya akan keluarkan jadual baru tak lama lagi.

Modul Pastry Pedas hari ni saya ajar 4 jenis semuanya - Quiche, Chicken Pie (dua-dua pakai shortcrust pastry), Roti Gulung Papa Malatop dan Murtabak Cream Cracker.

Tq pada semua yang membantu mempercepatkan kelas ni. Tak macam kelas-kelas sebelum ni yang saya boleh siapkan semua sebelum kelas, kelas kali ni tak bleh. Kena buat la-la tu gak sebab kita nak makan/rasa pastry yang panas. Student pula cecah 26 orang. So semua kena buat 2 adunan. Tapi tu laaa saya kata tadi...ramai student yang ringan tulang tolong saya...tq skali lagi...sayaanggg uolsssszzzz....muaaahhhh!!!!

Ok, jom kita layan gambaq kelas hari neh....

Murtabak Cream Cracker

Chicken Pie

Quiche


Proses mengayam pastry chicken pie

Aru tengah pulun membahagikan quiche


Ni plak Passion Fruit Panna Cotta - product baru yang saya bagi student cuba. Tq atas feedback yang diberikan. Resepi akan diperkemaskan sebelum saya boleh perkenalkan dalam modul baru...

KELAS DIY JANUARI 2013 DAH PENUH

Asskm dan alooo untuk semua....



HARAP MAKLUM

SEMUA kelas DIY untuk bulan JANUARI 2013 DAH PENUH..

Insyallah nanti saya akan senaraikan date-date baru untuk bulan FEBRUARI DAN MAC 2013...
 
Saya tengah arrangekan cuti saya. Once finalised saya akan bagi date-date tu.

Terima kasih tak terhingga atas sokongan tak berbelah bahagi anda..

Labbiuuuu

Zalina Yahaya

Nov 16, 2012

DIY CIKGU ALIZA & LIZA

Asskm dan alooo untuk semuaaa... Hari ni, dua cikgu Aliza orang Kelantan dan Liza orang Sarawak datang belajar Durian Crepe, Marble Cheese Cake, Pecan Heaven dan Quiche ngan saya. Dia orang ni target nak balik awal....tapiiiii...mana bleh. Kalau buat DC mesti ambik masa lama.

Buat DC ni renyah kerjanya (renyah - bahasa utara saya yang bermaksud - rumit/leceh). Pas buat kulit/crepe tu, Kak Aliza kata...``patut laa orang jual mahal DC ni...sakit pinggang akak,'' hehhehe...haaaa baru tahu susahnya nak buat DC ni. tu belum tiba part nak buat cream dia la, nak mengopek duriannya, nak buang bijinya..pastu nak kena membalut plak...hmmmmm memang list keja yang panjang. So, pada adik-adik yang nak berniaga tu, pikir-pikirkan dulu senarai keja yang panjang tu sebelum chobaan nak letakkan rega yang jauh lebih rendah daripada harga standard yang skarang yea......hehhehehe.

Okeh, tak nak beletiaq lagi...jom kita tengok gambaq kelas hari neh:

Quiche

Marble Cheese Brownies

Crepe yang perfect - ni Kak Liza buat...

DC...potong memanjang

Za

Kak Aliza

Okeh...kan saya bagi sebelum ni nak cuba buat Green Tea Panna Cotta...tadi masa Kak Aliza n Liza sibuk mengerep, saya try buat...alhamdulillahh...sodapp....pahit-pahit manisss....



Ni Green Tea Panna Cotta yang saya combinekan dengan passion fruit....waaaallaaaaa