Nov 29, 2009

MARI MENGHIAS KEK

Salam dan alooo untuk semua. Rasanya tak terlambat lagi untuk saya ucapkan selamat hari raya aji...Sorry sebab agak lama tak update blog saya ni. Sibuk sket. Dan satu lagi sebab - adik bertuah saya p tukar apa tah kat komputer ni sampai saya tak bleh nak download gambar. Biasala saya ni kan terror sangat komputer ni...bila dah ada sket perubahan, mula la panik tak tau nak buat apa. So kena la tunggu dia dia buat balik macam asal. Baru la bleh edit n download gambar. Tapi lepas masukkan memory card dalam laptop plak, ada 6 keping gambar kek yang saya buat petang raya tak da...Yang peliknya bila tengok dalam camera ada gambar-gambar tu...heran bin ajaib betoi....Tak pa lah...saya postkan apa yang ada saja lah.

Hari ni saya nak tunjukkan cara-cara menghias kek besau...(besar laaa). Tapi bukan besar mana pun. 5 kilo saja. One Indian customer - lupa plak nak tanya nama untie ni. Dia nak order untuk birthday cucu dia yang ke 21 tahun. Nama cucu dia Hema Latha. Untie ni nak kek butter orange. Tema colour putih n pink.

1. So, mola-mola, kita letaklah kek lapisan pertama atas board n sapu krim. Jangan tebal sangat tau. Sket-sket saja. Make sure la anda ada turn table (meja pusing untuk letak kek masa hias tu). Kalau tak dak, memang susah nak hias kek.




2. Pastu kita letak la bahagian kedua kek. Memandangkan ni kek butter, so, saya buat 2 lapis jer. Sebab berat semua kek tu dah 4.8 kg. Campur krim lagi, maunya 5 kilo sotongah....Tapi kalau u all buat kek sponge, kena letak 3 lapis yea...




3. Pastu, untuk memastikan krim di luar nanti licin, cantik n tak dicacatkan oleh serbuk-serbuk kek, saya selalunya akan sapu selapis krim nipis di sekeliling kek. Proses ni orang puteh panggil crumbs coat. Maka jadilah macam kat bawah ni... tapi make sure nipis saja tau.




3. Proses seterusnya ialah menyapu krim yang betul-betul la. Ikut la colour apa yang kita nak. Untuk base ni saya pakai light pink




4. Pastu kalau suka, kita bleh pakai `sikat kutu' ni...(hehhehe - scrapper laaa). Sapu kiri kanan dan bahagian atas skali.

5. Pastu bleh la hias boarder macam ni...Sapa yang penah masuk kelas hias kek saya mesti tau cara nak buat ni. Senang saja puan-puan...guna nozel bintang saja. Bleh buat macam-macam border ekslusif. (so, apa tunggu lagi, jom joint kelas saya...anda tidak akan menyesal ...eheheh - iklan jap yea...)



6. Langkah seterusnya ialah menghias. Selalunya kalau kek-kek besar n banyak bunga ni, saya akan buat bunga sehari lebih awal. Buat bunga, masukkan dalam fridge. Bunga akan nampak cantik n terletak..Untuk kek ni, saya buat tone colour pink n putih.




7. Pastu, gubah lah bunga anda mengikut citarasa semulajadi. Ikut kreativiti masing-masing..Nak kona kanan ka, kiri ka, atas ka, bawah kaa...asal cantik...



8.Nak bagi nampak happening n cantik lagi, tambah la sket dengan bunga-bunga kecik dan daun macam ni...Buat la ranting-ranting ...baru nampak real sket...




9. Lepas dah puas hati, baru laa saya tulis atas kek. Ada yang kata tulis dulu baru hias. Tapi saya lebih selesa hias dulu.Kalau kosong, tak dak hiasan, tulisan saya akan jadi herot....(senget laaa....) So, ikut keselesaan masing-masing laaa.



10. Last skali, boh dalam kotak....., sekian terima kasih....



Sapa-sapa nak blajar hias kek, jom masuk kelas saya. Saya akan ajar sampai boleh. Jangan malu n segan. Kalau anda tak penah kenal apa itu nozel, turn table atau piping beg pun, saya gerenti anda boleh hias sebijik kek siap dengan bunga ros. Saya akan ajar sampai boleh....
Kalau nak cepat, kumpul sekurang-kurangnya 4 orang. Saya bleh start klas bila-bila. Tapi kalau tak kisah bila-bila, bleh tunggu jadual saya untuk January.