Oct 19, 2009

JADUAL KELAS BZEE BAKERY

Salam dan aloo untuk semua...ni list jadual sepanjang bulan Oktober, November dan Disember. Kepada yang berminat, sila sahkan kehadiran dengan menghantar SMS kepada Zalina (019 282 0053). Tempat terhad.


SILA SAHKAN KEHADIRAN SELEWAT-LEWATNYA 3 HARI SEBELUM TARIKH KELAS


Tarikh: October 31, 2009 (Saturday)
Masa: 11 pag - 3 ptg
(Makan ringan disediakan)
Kelas: Kelas Advance Hias Cupcake
Harga: RM180
Kelas Praktikal Sepenuhnya.

-------------------------------------------------- --





Kandungan kelas

i. Teknik terkini menghasilkan permukaan kek yang licin, halus dan nampak seperti fondant walaupun menggunakan buttercream.
ii. Membuat bunga menggunakan aising fondant (anda akan menerima flower cutter percuma)
iii. Resepi cupcakt, buttercream dan fondant
iii. Resepi cupcake, buttercream and fondant.
iv. Menghias cupcake menggunakan pelbagai motif yang halus
Peralatan yang perlu dibawa - Apron, kain lap dan bekas membawa balik 16 biji cupcake yang dihias..

_____________________________________________________________________________

Tarikh: 1 NOVEMBER 2009
Masa: 11. 00 am to 1:30 ptg
Kelas: 5 jenis cupcake popular- Chocolate, vanilla, strawberry filling, cheese and marble.
Harga RM70
KELAS DEMONSTRASI

-------------------------------------------------- ------------

Pelajari resepi dan cara membuat 5 jenis cupcake popular yang gerenti menjadi.

Pastikan anda membawa bekas untuk membawa pulang cupcake yang dipelajari.






________________________________________________________________________

TARIKH: 14 NOVEMBER 2009 (Saturday)
Masa: 11 to 3 ptg
Makan ringan disediakan.
Kelas : Kelas asas menghias kek menggunakan buttercream
Harga: RM150
Kelas praktikal sepenuhnya

-------------------------------------------------- ----------------

Kandungan kelas:

i.Teknik betul dan senang menghias kek dengan buttercream supaya nampak licin dan kemas
ii. Cara membuat buga ros (saya akan ajar sampai boleh walaupun anda tiada asas)
iii. Cara membuat hiasan- hiasan lain seperti daun, frills, border dan sebagaina.
iv. Cara membuat buttercream
v. Rsepi kek sponge (menggunakan sponge mix)
vi. Anda akan diberikan kek sponge 1 kilogram untuk dihias dan dibawa balik.

Peralatan yang perlu dibawa: Apron, kain lap, turn table (piping beg dan nozel akan disediakan)
_____________________________________________________________________________

TARIKH: 21 NOVEMBER 2009 (SATURDAY)
MASA; 11 am - 4 ptg
(Makan ringan akan disediakan)
KELAS: Kelas menghias kek kahwin 3 tingkat menggunakan teknik Steamed Buttercream.
HARGA: RM250
Kelas praktikal sepenuhnya

-------------------------------------------------- -----------------------------

Kandungan kelas:

i. Teknik terkini menghias kek menggunakan steamed buttercream yang memberikan hasil yang halus, licin dan nampak seperti fondant.
ii. Membuat bunga ros, daun dan pelbagai hiasan border yang yang akan menampakkan kek anda seperti profesional.
iii. Cara meletakkan tiang pada kek

iv Setiap pelajar akan menerima 3 biji kek (1 kg, 1/2 kg dan 350gm) untuk dihias

Peralatan yang perlu dibawa: Apron, kain lap dan turn table. Peralaan lain seperti spatula, piping bag dan nozel akan disediakan.



_____________________________________________________________________________

Tarikh: 22 NOVEMBER 2009 (Sunday)
MASA: 11:00 to 1:30 ptg
KELAS : 5 JENIS MUFFIN POPULAR - Chocolate, bluebrry, chocolate chips, corn and banan
HARGA:RM70
Kelas Demonstrasi
Kandungan kelas

Pelajari resepi dan cara membuat 5 jenis muffin yang gerenti menjadi

___________________________________________________________________________

Tarikh: 5 Disember 2009 (SATURDAY)
MASA: 11 am - 3 ptg
(Makan ringan disediakan)
KELAS: Chocolate Homemade cara mudah
HARGA: RM250

Kelas praktikal sepenuhnya.




Kandungan kelas:

i. Pelajari cara mudah membuat coklat homemade - tanpa peralatan canggih seperti papan marble, termometer dan sebagainya.
ii. Cara mengenal jenis-jenis coklat - compound dan couvurture
iii. Cara tempering chocolate dan cara nak test sama ada proses tempering anda sempurna.
iv. Pelbagai jenis chocolate
v. Pelbagai jenis filing yang sedap
vi. Bagimana membuat packaging dan costing



Peralatan yang perlu dibawa: apron, kain lap dan bekas untuk membawa balik 50 biji coklat yang anda buat.
(Termos, spatula dan scraper diberi percuma kepada pelajar.

Nota: Pelajar digalakkan untuk membuat tempahan coklat couvurter lebih awal. RM15 (500gm) - satu adunan. Senang -nanti lepas belajar boleh terus balik buat dirumah. Coklat untuk tujuan belajar akan disedikan percuma.)
__________________________________________________________________________________

Tarikh: 6 Disember 2009 (Sunday)
MASA: 11 am - 3 ptg
(Makan ringan akan disediakan)
KELAS: ASAS KEK BUTTER - 5 JENIS - Butter, butter milk, butter orange, marble and rainbow
HARGA: RM80

DEMONSTRATION



Kandungan kelas;

i. Resepi dan cara terkini membuat kek butter yang gebu. Resepi gerenti menjadi.
___________________________________________________________________________



Tarikh: 26 Disember 2009 (SATURDAY)
MASA: 11 am - 3 ptg
(Makan ringan disediakan)
KELAS: 3 JENIS KEK CHOCOLATE POPULAR (American chocolate, Royal Chocolate and Chocolate Fudge)
HARGA: RM80
KELAS DEMONSTRASI






Kandungan kelas

i. Pelajari resepi dan cara membuat 3 jenis kek chocolate popular denga topping dan rasa yang berbeza.

ii.Sangat sesuai untuk mereka yang mencari-cari resepi kek coklat terbaik dan untuk jualan homebase.