2 Januari (Sabtu)
Kelas: Hiasan kek kahwin 3 tingkat menggunakan teknik steamed buttercream
Masa: 11 - 4 ptg
Yuran: RM250
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL SEPENUHNYA. Pelajari teknik terkini yang mudah menghias kek menggunakan kaedah steamed buttercream - kek nampak seperti fondant - licin dan berkilat. Setiap pelajar akan menerima 3 biji kek sponge untuk dihias. Pelbagai teknik dan hiasan akan diajar termasuk `buat sampai boleh' bunga ros, border-border yang sesuai untuk kek kahwin dan cara memasang tiang pada kek kahwin.
Setiap pelajar akan membawa pulang kek kahwin 3 tingkat.
Peralatan yang perlu dibawa: Apron, turn table, spatula dan kain lap.
3 Januari (Ahad)
Kelas: 5 jenis muffin - Chocolate chips, blueberry, jagung, banana poppy seed n cheedar cheese.
Masa: 11 pagi - 4 petang
Yuran: RM70
Info Kelas: KELAS DEMO. Sila bawa bekas untuk membawa pulang muffin yang dipelajari
9 Januari (Sabtu)
Kelas: 3 jenis kek kontinental menggunakan fresh cream (whipping cream) - Blackforest, Kiwi dan kek dengan sugar image
Masa: 11 pagi - 4 petang
Yuran: RM150
(Terhad kepada 6 orang pelajar sahaja)
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL .Pelajari cara betul mengendalikan fresh cream (whipping cream). Cara pukul, tips-tips menjadikan sapuan kek kemas, cantik dan juga cara betul meletakkan sugar image diatas kek.
Setiap pelajar akan membawa balik 3 biji kek (1/2kg) - Blackforest, Blueberry dan kek dengan sugar image pelbagai karektor kartoon.
Peralatan yang perlu dibawa: Turn table, spatula, kain lap dan apron
10 Januari (Ahad)
Kelas: Asas menghias cupcake menggunakan buttercream
Masa: 11 pagi - 4 ptg
Yuran: RM80
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL. Pelajari cara asas menghias cupcake menggunakan buttercream dengan pelbagai motif menarik.
Resepi percuma: Vanila n chocolate cupcake
Peralatan yang perlu dibawa - apron, kain lap dan bekas untuk membawa balik cupcake yang telah dihias.
Setiap pelajar akan membawa balik 16 biji cupcake yang telah dihias
14 Januari/Khamis) (Cuti umum Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan)
Kelas: Menghias Cupcake (advance) guna teknik steamed buttercream
Masa: 11 pagi - 4 ptg
Yuran: RM180
Info kelas: Pelajari teknik terkini menghias cupcake menggunakan teknik steamedbuttercream. Permukaan cupcake akan nampak licin, berkilat seperti fondant. Anda juga akan diajar membuat pelbagai jenis bunga mudah daripada fondant (resepi akan diberikan) , buttercream dan menghia cupcake menggunakan pelbagai motif halus.
Peralatan yang perlu dibawa: Apron dan kain lap.
16 Januari (Sabtu)
Kelas: 3 jenis cheese cake (asas) - Marble cheese cake (baked), Peach Cheese cake (chilled) n Blueberry Cheesecake
Masa: 11 pagi - 3 ptg
Yuran; RM80
Info kelas: KELAS DEMO. Resepi dan cara mudah membuat cheese cake. Anda akan diajar 2 cara membuat cheese cake - bakar dan chilled (non baked cheese cake)
Peralatan yang perlu dibawa: Bekas untuk membawa balik kek yang dipelajari.
Info kelas:
23 Januari (Sabtu)
Kelas: 3 jenis puff pastry popular - Sardine Puff, Chicken Pie dan Portugese Egg Tart
Masa: 11 pagi - 4 ptg
Yuran: RM150
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL. Pelajari teknik betul dan mudah bagaimana menghasilkan puff pastry macam yang anda selalu beli di bakery. Pelbagai petua dan tips menarik menghasilkan puff pastry yang berlapis-lapis, ringan dan cantik.
Peralatan yang perlu dibawa: Pencanai, kain lap, apron dan bekas untuk bawa balik puff pastry yang anda buat sendiri
24 Januari (Ahad)
Kelas: 3 Jenis kek chiffon - Chiffon Pandan, Nenas dan Coffee
Masa: 11 pagi - 1 petang
Yuran: RM50
Info kelas: KELAS DEMO. Pelajari teknik mudah dan gerenti jadi membuat kek chiffon yang lembut dan gebu. Bonus: Beberapa tips/petua menarik bagaimana menghias kek chiffon menggunakan fresh cream
Sila bawa bekas untuk membawa balik kek chiffon yang dipelajari.
30 Januari (Sabtu)
Kelas: Home Made Chocolate
Masa: 11 pagi - 4 petang
Yuran: RM250
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL SEPENUHNYA. Pelajri teknik mudah membuat homemade chocolate yang setanding dengan rasa chocolate import. Teknik terkini tanpa menggunakan peralatan canggih seperti termometer, marble slab dan sebagainya.
Peralatan yang perlu dibawa: Kain lap, apron, bekas untuk membawa balik coklat yang disediakan:
Percuma: Termos ATAU Chocolate Mould (pilih salah satu)
FEBRUARI 2010
6 Februai (Sabtu)
Kelas: DANISH PASTRY - Croissant n Danish (blueberry danish n custard & fruit danish)
Masa: 11 pagi - 4 ptg
Yuran: RM150
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL. Pelajari cara betul dan mudah menghasilkan croissant dan danish pastry macam yang selalu anda beli di bakery.
Peralatan yang perlu dibawa: Pencanai, kain lap, apron dan bekas untuk membawa balik hasil yang yang anda buat.
7 Februari (Ahad)
Kelas: 3 jenis kek kontinental - Kek Moouse Kiwi, Moouse Chocolate dan Kek icecream
Masa: 11 pagi - 3 ptg
Yuran: RM50
Info kelas: KELAS DEMO.
Peralatan yang perlu dibawa: Bekas untuk membawa balik kek yang dipelajari
20 Februai (Sabtu)
Kelas: Intensif pelbagai jeni roti untuk bakeri
Masa: 10 pagi - 6 ptg
Yuran: RM300
(TERHAD KEPADA 6 orang pelajar sahaja, minimum 2 orang - daftar segera)
Info kelas: KELAS PRAKTIKAL . Kelas intensif sesuai untuk mereka yang tercari-cari tempat mempelajari pelbagai jenis rot dalam masa singkat. Sesuai untuk mereka yang bercadang-cadang untuk berjinak-jinak dengan perniagaan roti/bakeri.
Resepi terbahagi kepada 4 jenis utama:
1. Pelbagai jenis sweet bun - Mini pizza, sausage roll, an pan roll, red bean petal, mexican bun, cheese plait, cheese stick, ikan bilis bun, sardine bun, kaya bun, butter bun, chicken floss dan mix fruit bun.
2. Doh pizza (termasuk untuk frozen) - italian pizza (sosej supreme n seafood)
3. Sandwich loaf - menggunakan teknik straight dough dan sponge & dough method
4. French loaf
Peralatan yang perlu dibawa: Apron, kain lap, pencanai dan bekas untuk membawa balik semua hasil yang anda dah buat.
27 Februari (Sabtu)
Kelas: CHOUX PASTRY - Cream Puff (dengan custard filling) dan Eclairs
Masa: 11 pagi - 3 ptg
Yuran: RM80
Info kelas: KELAS DEMO. Pelajari cara membuat cream puff dan filling custard yang sedap. Pelbagai petua dan tips. Resepi gerenti menjadi.
Barang yang perlu dibawa: Bekas untuk membawa balik cream puff dan eclairs yang dipelajari.
NOTA:
1. Semua jadual tertakluk kepada perubahan
2. Kelas hanya akan diadakan jika terdapat minimum 4 orang pelajar (kecuali kelas intensif roti bakeri).
3.Sila sahkan kehadiran dengan menghantar SMS (bersertakan nama anda) kepada Zalina (019 282 0053).
4. Untuk kelas PRAKTIKAL, deposit 50% daripada yuran perlu dibayar selewat-lewatnya 2 hari sebelum kelas bermula.
5. Kelas hari biasa (Isnin - Jumaat) juga diadakan atas permintaan. Bagaimanapun, minimum pelajar mestilah sekurang-kurangnya 4 orang.
HARAP MAKLUM...
Tiada kelas sepanjang bulan Mac - saya akan bercuti. Nantikan pelbagai kelas baru untuk bulan April, Mei dan Jun. Antara yang terbaru - Kelas kek gulung dengan pelbagai motif menarik, hiasan kek dengan Royal Aising, Pelbagai jenis donut lembut, pelbagai jenis kek gulung n swiss roll, Roti Taiwan dan hiasan cupcake dengan pelbagai karektor cute 3D menggunakan sugar paste. So, tungguuuuu.....