Dec 18, 2009

SEMALAM DI KOTA BHARU...

Salam dan aloo untuk semua...Kelmarin saya n husband ke Kota Bharu. Nak raikan konvokesyen adik lelaki saya - Shahril. Dia bawak bapak, ibu (mak tiri saya), adik n anak saudara saya dari Sungai Petani. Saya, husband n anak saudara naik AirAsia.


Kami sampai dah pukul 6 lebih. Lepas check in kat hotel, Shahril tanya ``...nak makan dak nasik kukus yang paling best kat KB ni...'' Shahril kat KB setahun lebih. So, dia tau la sket sebanyak tempat-tempat makan yang best kat KB ni. Kata Shahril tempat ni memang famous gila. Selalunya orang akan beratur panjang untuk dapatkan nasik kukus ni. Nama nasi kukus ni  - Warisan Nasi Kukus. Tapi Shahril orang-orang kat sini panggil nasi kukus Kebun Sultan saja. Sebabnya gerai nasi kukus ni terletak kat Jalan Kebun Sultan.


Gerai nasi kukus ni biasa saja - gerai tolak. Tapi yang meriahnya ialah ayam goreng dia digoreng kat tepi jalan (sbenarnya tempat parking keta). Nasi pun dikukus kat situ. Saya tak sempat nak ambik gambar sebab masa tu hujan. Tapi nasi tu diletakkan siap-siap dalam bekas aluminium (alaa macam acuan kek kecik-kecik) tu - untuk satu portion. Pastu diletakkan dalam pengukus. Saya rasa nasi tu dah siap masak dan diletakkan balik dalam pengukus tu untuk panaskan. Saya rasa laaa....tak tau betul ker tidak...


Ni ha, periuk pengukus untuk kukuskan nasi tu. Ada banyak lagi periuk pengukus ni kat belakang keta....berasap-asap. Kena plak ngan ayam goreng panas-panas...makan plak dalam suasana sejuk, hujan...fuhhhh....cakap pun talak guna laaah...heheheh

So, bila ada orang yang nak beli, pekerja akan ambil satu bekas nasik, masukkan dalam ketas, boh lauk apa yang kita nak pastu kuah campur n last skali sambal belacan.... Ada macam-macam lauk. Tapi yang famous  ayam goreng panas-panas tu lah...Shahril kata, masa dia blajar dulu, dia n geng-geng akan sewa keta datang KB pastu mesti singgah kat gerai ni. Makan kat situ gak panas-panas....memang best. Gerai ni start berniaga petang sampai habis nasik tu. Tapi slalunya lepas pukul 9 dah licin. Masa saya p beli tu orang tak ramai sangat beratur sebab hujan. Shahril kata kalau hari-hari biasa memang berbaris-barislah orang  beratur...fuhhh...masyuk, masyuk....
Malam tu, kami beli n bawak balik makan kat hotel jer...Tak berapa selesa nak lepak kat situ sebab hujan. Lagipun ada budak-budak.

Esoknya majlis konvo Shahril start pukul 2 ptg. Tapi saya n adik saya sempat lagi la terkejar-kejar p jamu mata kat kedai-kedai di sekeliling hotel tu. Kami dok kat Renaissance. Tu yang tak best sket. Tak banyak yang boleh dijamu mata. Kalau p ke Pasar Siti Khadijah, best laaa.. Kat sekitar hotel tu ada 2 kedai saja. Sebelah hotel tu kedai batik n sutera Hazel, n depan hotel tu kedai jual tudung-tudung. Saya tak beli apa pun..beli tudung kat mak mertua saja...

Pukul 1.30 kami masuk dewan. Buat kat hotel tu gak. Kalau ikut syarat, 2 orang jer bleh masuk, tapiiiii....dah alang-alang datang jauh-jauh ni, saya ajak semua orang masuk. Tak der orang marah punnn...hehheheh. Suami saya jer tak ikut sebab nak tengok bola (Malaysia lwn Vietnam) kat bilik.

Biasalah...majlis konvokesyan.Mana ada yang tak boring...bukan konsert...kan..? hehhehe...Tapi memandangkan kami pilih tempat tepi skali, senang la 2 orang anak sedara saya - Adam n Adelyn jalan-jalan keluar masuk dewan. So, tak lah dia orang boring sangat. Majlis konvo ni kira skali ngan jamuan High Tea skali. Tapi yang lawaknya, anak sedara saya yang 2 orang tu, walaupun dah selalu makan kek (mak dia orang pun buat biz kek), tetap berebut nak makan kek potong hotel ni....budak-budak...



Kek slice yang baru sampai kat meja...Masih elok n belum sempat dikerjakan oleh 2 orang anak sedara saya yang mak sedara dan mamanya memang kerja buat kek hari-hari......


Adam tengah pulun kek. Adelin plak tengah try pujuk abang dia. Dia pun nak sket...


Kami  3 bradik - saya, Shahril n Ija. Sorang lagi abang saya - tak datang. Errr....gambaq ni tak dak kena mengena ngan sebarang lampu atau apa-apa di atas sana...Kami kalau ambik gambaq memang saja suka buat perangai bukan-bukan...heheheh...



Kiri skali tu, bapak saya....Pak Ya.

Yang best ngan majlis konvo ni ialah persembahan dikir barat dia. Live. Sebelum ni tengok kat TV saja kan...Tak pun tengok budak-budak sekolah buat persembahan. Kali ni depan mata. Best walaupun tek berapa nak paham dia dok cakap apa...

Adelyn dengan tenangnya p tengok orang berdikir barat dekat-dekat...

Majlis konvo settle lebih kurang dalam pukul 5 ptag. Pas tu saya terus ajak Shahril bawak saya p cari Murtabak Raja. Saya tak tau nak crita kat mana. Ni bukan p beli kat tempat buat dia, tapi kat kedai yang jadi agen. Nak bawak balik. Flight saya pukul 9.15 (tapi biasa laaa Airasia - delay sampai pukul 10.20...boring betoi....) Penah makan tak...? Sedap murtabak ni. Berlapis-lapis. Rega RM14 satu. Besar. Rasanya, berat murtabak ni 1 kg lebih. Ada ayam n daging. Murtabak ni dibuat secara frozen la. Dah siap bungkus dalam kertas minyak. Saya selalunya akan potong 4 dan balut ngan cling wrap. Pastu boh dalam freezer. Kalau nak makan defrost jap, baru bakar balik. Boh sket minyak. Kalau tak ramai yang makan, lebih baik buat macam ni sebab kalau tak tak larat nak habiskan semua tu. Besar sangat. Rugi..1 portion murtabak ni sbenarnya untuk 6 orang.

Nak tau tak kenapa murtabak ni dipanggil murtabak Raja. Asalnya murtabak ni memang dibuat untuk hidangan kerabat Diraja Kelatan saja. Ni crita dulu-dulu la - zaman 1950 an dulu. So, dulu murtabak ni memang tak mampu la untuk orang biasa nak makan. Satu, sebab rega dia yang mahal. Satu lagi sebab nak buatnya rumit.


Yang kiri tu bungkusan sebelum potong, yang kanan ni saya dah potong 4. Tengok lapisan dia...tebal n banyak daging...memang sedap. Kalau kita beli murtabak ni, dia orang akan bagi bawang jeruk skali...



Ni yang siap masak - 1/4 daripada saiz asal. Yang kat blakang tu bawang jeruk... Disebabkan murtabak ni tebal, saya slalunya akan masukkan dalam microwave jap supaya bila kita bakar, tak perlu lama-lama sebab yang kat luar tu mudah garing.