Semalam, Sabtu saya tak buat kelas..tapi gi gak ke bakery. Tangan tergedik-gedik nak try tiga resepi baru untuk modul baru kelas saya. Kali ni yang pedas-pedas...tapi masih berasaskan pastry. Saya nak cuba Murtabak Cream Cracker, Quiche (disebut KEESH) dan chicken pie.
Quiche ni sejenis French Pastry yang base dia adalah pastry, pastu ada daging atau seafood dan savory custard.
Teknik pastry resepi yang saya buat ni expresss - tak perlu bakar dulu....terus buat pastry, boh inti, boh custard pedas, pastu terus bakar....senang dan yummeh..
Untuk chicken pie plak, kali ni saya tak pakai puff pastry. Kali ni pakai shortcrust pastry. Lagi senang dan tak perlu lipat-lipat. Tapi rasanya berbeza laaa..yang guna puff pastry lipat-lipat tu crunchy dan berlapis-lapis. Yang ni tidak...pastry gebu dan rangup...
Daripada ketiga-tiga ni, saya cuma sempat siap 2 jerrr.....Murtabak Cream Cracker dan juga Quiche...yang lagi satu tu tak sempat siap sebab dok pulun buat durian crepe. Ramai yang nak menyelit order rupanya.....hehehhe...Semalam saya buat lebih kurang 200 pcs durian crepe...semua licinnnn....Alhamdulillah...
Murtabak Cracker |
Quiche (Keesh) |