MODUL ASAS HOME BASE
BAKERY
ASSSKUM SEMUAA…Khas
untuk mereka yang nak mulakan homebase baking bizz, saya tampilkan modul senang blajar dan senang dapat balik modal.
Resepi-resepi terbaik
dalam modul ini juga adalah resepi asas yang perlu dikuasai oleh mereka yang
nak start homebase bakery . Saya juga bagikan resepi killer product yang boleh
anda jual dan cover balik modal kelas dalam masa singkat.
Satu lagi ciri penting:
ANDA Tak perlu peralatan canggih – hand mixer dan oven kechik sudah
mengcukupi untuk anda mulakan bizz anda di rumah menggunakan resepi asas ni.
Kepada yang berminat, ni detailsnya:
YURAN: RM2,800
DEPOSIT: RM1,400
Satu sesi – MAKSIMUM
4 orang SAHAJA . Minimum 2 orang.
Jangka masa: 2 Hari –
6 & 7 Mac (KHAMIS & JUMAAT)
Masa: 10 pagi – 6 petang
Tempat: Bzee Bakery,
Seremban 2, Seremban
Untuk memastikan anda
boleh balik dan terus buat di rumah kita akan buat SOP – Standard Operation
Procedur - step by step setiap proses
dan masa untuk setiap proses bagi
sesuatu produk.
APA YANG AKAN ANDA BELAJAR SELAMA DUA HARI NI:
1.
Sponge cake - tradisional + premix
(kemahiran asas yang perlu ada pada semua home bakers – sebab daripada
kemahiran buat sponge kek ni, anda boleh gunakan untuk buat pelbagai kek-kek
continental lain yang anda jumpa di bakery-bakery. Saya akan tunjukkan caranya.
Insyallah senang…seriusss…)
2.
Butter cake (daripada kek asas ni, saya
akan tunjukkan macam mana nak jadikan pelbagai jenis butter lain)
3.
Chocolate Cake (daripada kek asas ini
saya akan tunjukkan pada anda bagaimana nak jadikannya pelbagai produk lain –
bleh dijadikan kek premium yang boleh dijual dengan harga lebih RM80 dan juga
kek ekonomi yang boleh dijual dengan rega bawah RM40..yupp..boleh! saya akan
tunjukkan mcam mana)
4.
Kek Slice (4 JENIS KEK SLICE)
5.
Swiss Roll (untuk jualan komersial – idea
packaging dan harga)
6.
Cream puff & eclairs (resepi Bzee
Bakery yang dah jadi ibu duit pada student saya)
7.
Cheese Tart/blueberry Tart (blajar buat
pastry tart yang tak lemau dan filling cream cheese yang terbaik. Juga menjadi
salah satu item ibu duit pada student saya)
8.
Cup Cake Vanila (yang boleh dipelbagaikan
kepada jenis-jenis cupcake lain)
9.
Cupcake Chocolate (yang boleh
dipelbagaikan kepada jenis-jenis cupcake berasaskan coklat)
Cream:
1.
Fresh Cream (teknik pukul fresh cream
yang betul dan yang penting bila anda harus berenti memukul cream dan masa bila
anda perlu pukul lagi. Apa tu soft peak, apa itu stiff, apa itu early stage of
soft peak…semua saya akan terangkan)
2.
Butter Cream (asas butter cream yang juga
penting untuk mendeco cake anda)
3.
Chocolate Ganache (cara buat coklat
ganache yang menjadi asas kepada kebanyakan hiasan kek coklat. Bagaimana nak
dapatkan hasil yang berkilat dan pelbagai tips penting yang lain)
Asas deco menggunakan
krim-krim berikut
100% hands on/praktikal mcam mana nak mengicingkan kek
menggunakan:
1.
Fresh cream
2.
Buttercream
3.
Ganache
Saya akan ajar teknik mudah mcam mana nak
deco cake. Teknik yang sangat sesuai untuk mereka yang tak dak asas langsung
untuk mendeco kek.
Sapa yang sesuai:
1.
Mereka yang lansung
tak dak basic dalam baking. Senang
crita – zero tapi nak start homebase bisness. Tiada had umur. Seawal umur 17
tahun hingga dah bersara.
Insyallah saya yakin, dengan kemahiran asas
ni, anda mampu menambah pendapatan keluarga. Modal RM2,500 tu boleh dapat balik
dalam masa kurang sebulan..insyallah.
(sebenarnya klu nak cover balik modal tu,
hanya perlu buat sales RM83 sehari sahaja. Jom saya tunjukkan cara. Kalau dah
ada asas ni, senang sangat klu anda nak buat income yang best – hanya dari
rumah….Insyallah)
Apa yang anda pelajari selain kemahiran
asas baking selama 2 hari:
1.
Bagaimana nak pelbagaikan produk daripada
kek-kek asas berikut
2.
Coasting.
3.
Macam mana nak letak harga
4.
Cara nak JUAL. Cara nak buat marketing produk
5.
DI MANA nak jual.
6.
Pada siapa nak jual (yang sesuai dengan lokasi
anda)
MEREKA
YANG MENDAFTAR KELAS NI LAYAK UNTUK
MENDAPAT VAUCHER DISCOUNT 50% UNTUK MANA-MANA KELAS YANG SAYA KENDALIKAN (SAH
UNTUK SEKALI PAKAI SAHAJA).
TAWARAN
TIDAK SAH UNTUK KELAS PENGAJAR JEMPUTAN.
TEMPOH
PENGGUNAAN BAUCER DISCOUNT HANYA SAH SEPANJANG TAHUN 2014
CARA MENDAFTAR:
1.
Bank in deposit RM1,400 ke account Maybank BZEE
CAFE & BAKERY - 5051 76100 195
2.
Selepas
bank in, sms saya 019 282 0053.
3.
Apa yang
perlu diSMS: Nama, date class, nama class dan jumlah bank in
Contoh: ZALINA YAHAYA, 6 &
7 MAC, ASAS HOME BASE BAKERY, RM1,400
(baki perlu dibayar masa kelas)
4.
SANGAT-
SANGAT penting…sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas. Tanpa
bukti pembayaran, anda dikira belum bayar.