Asskum semua...kelas masakan barat oleh Chef Seriwani jadi penutup kelas-kelas yang berlangsung di bakery saya sepanjang minggu ni. Fuhhh...kelas yang padat dengan pelbagai tips-tips penting untuk menghasilkan western dish popular dengan sedap.
Seriwani ajar cara buat Chicken Chop, Fish n Chip, Lasagna, Sheperd Pie, Roasted Piri-piri
Chicken, Mushromm Soup, Brown Sauce DANNNN paling best – roasted
lamb leg.
Semua yang diajar dalam kelas ni tak menggunakan premix langsung. Semua sauce (brown sauce, tartar sauce, thousand island, chicken stock, mushroom soup dan pelbagai sauce dibuat dari awal sampai habis..)
Rupanya tak lah susah sangat nak buat semua ni. Selama ni orang kata susah, susah...rupanya senang saja. Yang penting ada ilmu...kannn?
Selain resepi yang terdapat dalam modul, Seriwani juga banyak bagi resepi-resepi sampingan. Baked Potato, Onion Friters, mint sauce, potato wedges dan ada beberapa lagi yang saya lupa dah..yang kechik-kechik, tapi senang nak buat.
|
Piri-Piri Roasted Chicken |
|
Roasted Lamb Leg with black pepper sauce |
|
Chicken Sauce with brown sauce served with homemade closelaw, jacket potato n onion friters |
|
Fish n Chips with homemade tartar sauce |
|
Cream of Mushroom with wholemeal bread |
|
Shepperd's pie |
|
Lasagna |
|
Baked Potato |
|
Potato Wedges |
|
Kak Jay yang happening n rajin menolong |
|
Chef Seriwani in action |