Mar 16, 2014

KELAS WESTERN DISH CHEF SERIWANI

Asskum semua...kelas masakan barat oleh Chef Seriwani jadi penutup kelas-kelas yang berlangsung di bakery saya sepanjang minggu ni. Fuhhh...kelas yang padat dengan pelbagai tips-tips penting untuk menghasilkan western dish popular dengan sedap.

Seriwani ajar cara buat Chicken Chop, Fish n Chip, Lasagna, Sheperd Pie, Roasted Piri-piri Chicken, Mushromm Soup, Brown Sauce DANNNN paling best – roasted lamb leg.

Semua yang diajar dalam kelas ni tak menggunakan premix langsung. Semua sauce (brown sauce, tartar sauce, thousand island, chicken stock, mushroom soup dan pelbagai sauce dibuat dari awal sampai habis..)

Rupanya tak lah susah sangat nak buat semua ni. Selama ni orang kata susah, susah...rupanya senang saja. Yang penting ada ilmu...kannn?

Selain resepi yang terdapat dalam modul, Seriwani juga banyak bagi resepi-resepi sampingan. Baked Potato, Onion Friters, mint sauce, potato wedges dan ada beberapa lagi yang saya lupa dah..yang kechik-kechik, tapi senang nak buat.


Piri-Piri Roasted Chicken

Roasted Lamb Leg with black pepper sauce

Chicken Sauce with brown sauce served with homemade closelaw, jacket potato n onion friters

Fish n Chips with homemade tartar sauce

Cream of Mushroom with wholemeal bread

Shepperd's pie

Lasagna

Baked Potato

Potato Wedges
Kak Jay yang happening n rajin menolong

Chef Seriwani in action