Contoh-contoh hasil kek fondant pelajar yang menyertai asas fondant. Kesemua pelajar tidak mempunyai sebarang asas dalam hiasan kek. Bagaimanapun hasilnya amat membanggakan.
___________________________________________________________________
Berminat mengikuti kelas kami...? Rujuk jadual untuk bulan bulan ini. Semua kelas kami berkonsepkan fun dan enjoy dengan pendekatan pembelajaran mudah dan sesuai untuk semua.
Untuk kelas praktikal pula, anda akan diajar dengan cara mudah dan berkonsepkan buat sampai boleh.
KELAS MASAKAN BZEE BAKERY SEPANJANG MAC 2009
MINGGU PERTAMA
SABTU 7 Mac
(11.30 pagi)
Home-made ice-cream (tanpa menggunakan ice-cream maker)– vanilla,chocolate n strawberry ice cream
Anda juga akan diajar cara membuat chocolate dan raspberry sauce yang enak dimakan bersama ice-cream kegemaran anda
Harga: RM50
MINGGU KEDUA
SABTU 14 Mac
(10 pagi)
Tiga jenis cheese cake – Marble Cheese cake (baked), Peach Cheese Cake (Chilled) n Bluberry cheese cake (baked)
Harga: RM70
AHAD 15 Mac
(10 pagi)
HANDS ON (KELAS PRAKTIKAL) MENGHIAS CUPCAKE MENGGUNAKAN BUTTER CREAM
KANDUNGAN KELAS:
1. DEMONSTRASI 3 JENIS CUPCAKE – ORANGE CUPCAKE, CHOCOLATE CUP CAKE DAN STRAWBERRY CUPCAKE
2. CARA MEMBUAT BUTTER CREAM
3. CARA MENGHIAS CUPCAKE DENGAN PELBAGAI MOTIF HIASAN
(Peralatan yang perlu dibawa: apron, kain lap dan plastic container untuk membawa pulang cupcake yang siap dihias.
Harga: RM60
MINGGU KETIGA
SABTU 21 Mac
10 pagi – 2 ptg
Asas menghias kek menggunakan buttercream
Kandungan kelas:
i. Cara membuat krim untuk sapuan dan hiasan bunga
ii. Belajar sampai dapat cara membuat bunga ros, daun, dan pelbagai jenis border
iii. Setiap pelajar akan mendapat sebiji kek sponge (1kg) untuk dihias.
(Peralatan yang perlu dibawa: apron, kain lap, turn table, cone holder, piping beg)
Harga: RM70
AHAD 22 Mac
10 pagi – 2 petang
Kelas praktikal menghias kek menggunakan Fresh Cream (Whipping Cream)
1. Blueberry
2. BlackForest
3. Kek bergambar (sugar image)
Kandungan kelas:
i.Cara betul memukul whipping cream dan bagaimana untuk memastikan tekstur whipping cream yang sesuai untuk sapuan atas kek.
ii.Cara menyapu fresh cream ke atas kek supaya nampak licin dan kemas.
iii. Cara menghias kek dan meletakkan sugar image
Setiap pelajar akan diberikan tiga biji kek sponge (1/2 kg) untuk dihias.
Setiap pelajar akan membawa pulang tiga biji kek – Blueberry blackforest dan kek bergambar (sugar image)
(Peralatan yang perlu dibawa: apron, kain lap, turn table, piping beg )
Harga: RM120
MINGGU KEEMPAT
SABTU, 28 Mac
10 pagi
Kelas praktikal asas fondant (aising keras)
Kandungan kelas:
1. Cara membuat aising fondant
2. Cara mencanai dan meletakkan ke atas kek
3. Petua-petua supaya aising fondant tidak kering dan tidak merekah)
4. Cara membuat bunga-bunga mudah daripada fondant
5. Cara menghias menggunakan bunga fondant dan juga royal aising
6. Resepi percuma: Kek butter
7. Setiap pelajar akan menerima kek butter (1/2 kg) untuk menghias.
(Peralatan yang perlu dibawa: Apron, kain lap, turn table, pencanai)
Harga: RM150
Ahad, 29 Mac
11.30
4 jenis muffin – banana popyseed muffin, blueberry muffin, chodolate chip n sweet pumpkin Harga: RM50
Syarat-syarat:
1. Sila sahkan kehadiran anda selewat-lewatnya pada KHAMIS setiap minggu dengan menghubungi/sms : ZALINA – 019 – 282 0053. Sila nyatakan nama anda dan kursus yang ingin diikuti.
2. Untuk kelas praktikal, semua bahan mentah akan disediakan. Bagaimanapun peralatan-peralatan seperti apron, nozel, piping beg (dan lain-lain seperti yang dinyatakan) perlu dibawa pelajar).
3. Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk dalam kelas.
4. Pihak Bzee Bakery berhak membatalkan/mengubah kelas . Bagaimanapun, notis awal akan diberikan
***Kelas juga diadakan pada hari-hari bekerja (Isnin hingga Jumaat) atas permintaan pelajar. Bagaimanapun, kelas berkenaan perlu mempunyai sekurang-kurangnya tiga orang (bagi kelas praktikal) atau lima orang bagi kelas demonstrasi